fbpx
Ordbog for udtryk i kosmetisk branche

ORDBOGEN

Er der ord du ikke forstår? Bare rolig du er ikke alene!

Find ordet her - og bliv klogere på hvad det betyder.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Æ Ø Å

Udtrykkes forbindes typisk med Laser og IPL behandlinger.  

Ablative Laser eller IPL bryder din hud på overfladen. Non-Ablative behandlinger gør ikke. 

Akne (bumser) er en hyppig hudsygdom, som skyldes betændelse i eller omkring talgkirtlerne i huden.

Akne opstår oftest i puberteten, men kan sagtens opstå i alle aldre og helt op til 40-års-alderen. Flertallet er plaget i alderen 14 til 18 år, hvorefter Akne oftest aftager. Ca. 1 % af mænd og 5 % af kvinder har i voksenlivet. Det er en hudlidelse der kan belaste ens fysiske og psykiske velvære, være smertefuldt eller hæmmende.

Det betyder pletskaldet. Det er en arvelig tilstand og en hyppig årsag til hårtab.

En række metoder der gør hele eller dele af kroppen ufølsom overfor sensoriske input, for at mindske eller undgå smerte ved kirurgiske indgreb, operationer mm.

Det betyder pletskaldet. Det er en arvelig tilstand og en hyppig årsag til hårtab.

Areola er rekonstruktion af brystvorte med permanent makeup også kaldet medicinsk tatovering. Må kun udføres af en kosmetisk tatovør. 

Botox er det populære navn for giftstoffet Botulinum Toxin type A, der benyttes til kosmetiske behandlinger mod rynker. Men det benyttes også til meget andet en anti-age behandlinger og er f.eks. effektivt mod ekstrem svedtendens, muskelspasmer mm. 

Botox behandlinger foregår ved at man får indsprøjtet mikrodoser af stoffet (giften) lige under huden med henblik på at fjerne eller reducere rynker. Resultatet af en botoxbehandling opstår først 5-8 dage efter behandlingen og varer ca. 3 måneder.  

Efter Botox er Dysport og Vistabel alternative mærker på det danske marked til behandling af linjer og rynker.  

Læs meget mere om botox og hvad det egner sig til i en kosmetiske verden her.

Botulinum Toxin type A kaldes også “Botox”. Det er det giftstof, der benyttes til kosmetiske behandlinger mod rynker. Behandlinger med Botulinum Toxin foregår ved, at man får indsprøjtet mikrodoser af stoffet (giften) lige under huden for at fjerne eller reducere rynker.  

Skal du slå en behandler eller klinik op i autorisationsregistret, skal du søge på ”18) Behandling med botulinumtoksin” 

Læs mere om Botox og hvad det anvendes til her  

Bunny Lines også kaldet næserynker, er de små fine rynker på næsen, når du smiler og taler. De kan behandles med få dråber botox, så huden omkring næsen forbliver glat.

En blid farvende behandling, hvor læbefarven understreges og som giver en effekt af mere fyldige og smukke læber.
Produktet fugter intensivt, nærer og regenerer huden på læberne, hvilket gør læberne bløde og de ser friskere ud. Et godt alternativ til alm. permanent makeup. Resultatet holder dog kun op til 6 uger. 

BB Glow er kendt som semi permanent make up. Behandlingen foregår uden nogen grad af tatovering. Behandlingen udføres af kosmetiske sygeplejersker, som anvender en særligt godkendt permanent make up maskine med nanonåle, der skaber mikroskopiske nanokanaler i huden, hvor kollagen og vitaminer kan trænge i dybden og arbejde.

Behandlingen varer ca. en time. Man behøver ingen bedøvelse, da maskinens teknologi sikrer, at der ikke er smerter forbundet med behandlingen.

Carbon peeling er en behandling der kombinerer en mild kemisk ansigtsmaske med laser.  

Den kaldes også “Hollywood Peel” og er en metode, som kræver, at behandleren har tilladelse til at udføre behandling med laser. 

På Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside, er behandlingen klassificeret under “23) Non-ablativ behandling med laser, i klasse 3B eller 4, IPL og andre metoder,  

Appelsinhud

En injektionsbehandling der styrker bindevævsstrengene til at holde huden jævn. Samtidigt neutraliseres den inflammation, der er med til at forårsage ”bulerne” også kaldet cellulite. 

 Anvendes til at reducere; 

 • fedt på maven 
 • fedthåndtag på siden af maven 
 • fedt på inderlår og knæ 
 • mandebryster 
 • fedt på overarme 
 • bh-deller 
 • dobbelthage 

Fedtfrysningsmetode der fryser uønskede fedtdepoter væk. Teknologien krystalliserer og ødelægger fedtceller, når de udsættes for hård kulde.

Resultatet sker løbende, idet fedtcellerne udskilles gennem lymfesystemet i op til 4 måneder efter behandlingen.

Cosmelan er en kemisk peeling der er designet specielt til reduktion af pigmentering. Behandlingen er to-delt. Cosmelan-1 behandlingen, med den skrappeste maske, foregår på klinikken. Cosmelan-2, er en fortsættelse af behandlingen, men foretages derhjemme, med de cremer der udleveres på klinikken.  

Kan tilpasse til alle hudtyper, inkl. mørke hudnuancer. Effektiv til behandling af acneproblemer og acne ar.  

Læs mere om Cosmelan-1 og Cosmelan-2 behandlingen her 

Cryopen er en  frysebehandling, der nemt kan fjerne pigmentfejl, leverpletter, hudforandringer og vorter.

Décolleté er egentlig det franske ord for kjole med dyb udskæring. Men det er også det ord, kosmetiske klinikker ofte bruger, når de omtaler den øverste del af brystet/ brystpartiet.  

Depigmentering betyder en helt eller delvist tab af hudens normale pigmentering. Ofte skyldes det, at antallet af pigmentholdige hudceller nedsættes, eller at cellernes indhold af pigment reduceres. Derfor nedsættes den naturlige beskyttelse mod sollys.

Dermapen er værktøjet der benyttes ved en microneedlingbehandling. Den har en portion mikronåle, der trænger gennem huden og skaber kalkulerede skader. Behandlingen får huden til at danne nyt kollagen og elastin ved at ‘snyde’ huden til at danne nye celler. Behandlingen efterlader hudens struktur bedre og overfladen mere glat. Læs om microneedling her

Dermato-venerologi (fra græsk derma “hud”) er det medicinske speciale, der specialiserer sig inden for hudsygdomme og kønssygdomme. Disse læger kaldes hudlæger eller dermatologer. 

Det mellemste (andet lag) i huden kaldes Dermis eller læderhuden. Dermis indeholder hudens: 

 • føleorganer 
 • hårfollikler 
 • talg- og svedkirtler 
 • blod- og lymfekar 
 • celler, der også er vigtige for kroppens immunforsvar. 


Dermis er omgivet af bindevæv (kollagen). Kollagen har stor betydning for hudens struktur og elasticitet. 
 

Medicinsk Dermaroller er en ansigtsbehandling som også bliver kaldt Microneedling. Det er en teknik, som består af små nåle, som rulles hen over huden i forskellige dybder afhængigt af behandlingsformen. Den benyttes blandt andet til linjer, rynker, ar og generel opfriskning af huden. 

 

  

Ved en hudslibning i fagsprog også kaldet (dermabrasio) slibes overhuden og en del af læderhuden væk med slibemaskine. Herefter dannes ny og glattere hud på området. 

Det øverste lag på vores hud og kaldes også overhuden. Det er dette hudlag, der behandles og påvirkes ved f.eks, milde og overfladiske peeling- og ansigtsbehandlinger 

Ejal 40 er en bio-revitaliserende gel, der indeholder hyaluronsyre. Den er ideel til at genopbygge hudens grundlæggende struktur. Behandlingen er velegnet til både mænd og kvinder, i alle aldre. Benyttes til ansigt, hals, bryst og hænder.

Behandling med Ejal 40 er en effektiv variant af SkinBooster. Læs alt om behandlingen her

Ejal40 forbedre hudens tæthed, reducerer rynker og genopretter tabt kontur af ansigtet. Behandlingen giver fugt til det behandlede område og produktionen af nyt kollagen og elastin stimuleres, hvilket forbedrer hudens udseende. Resultatet kan ses kort tid efter en behandling

Fenol peelinger er en dyb kemisk peeling, hvor man bruger en fenolbaseret opløsning til at fjerne det yderste lag af huden. Peelingen anvendes til at behandling forskellige hudtilstande, såsom dybe rynker, ar fra akne og alderspletter.  

Fenol peelinger virker skræller det yderste hudlag af og kaldes også for en invasiv behandling. Processen fjerner de beskadigede eller unormale celler fra hudens overflade og ny forbedret hud gendannes.  

Fenol peelinger er yderst kraftige og må udelukkende af autoriseret hudlæge eller kosmetisk kirurg. 

Læse mere om kemisk peeling her

Fineline Tatoveringer er blevet mere og mere populære. Det er en ny stil indenfor tatoveringskunst. hvor detaljerne i tekst og mønster er tynde og præcise. De laves typisk ved hjælp af meget tynde nåle for at opnå et mere delikat udseende.

Fraxel er en laserbehandling, der uden at beskadige overhuden, anvendes til f.eks. at behandle; 

 • Hudforbedring og forstørrede porer 
 • Strækmærker 
 • Fine linjer omkring øjne og læber 
 • Ar – inkl. Ar efter akne, operationsar og ar efter forbrænding 
 • Opstramning af hud 

 

Læs mere om lasere til hudbehandling her  

Fillers er kosmetiske betegnelse for vævsfyldere. Det er en klar gele som består af stabiliseret hyaluronsyre, der forekommer naturligt i kroppen og eksisterer i alle levende organismer. De mest benyttede på verdensplan er Restylane eller Juvéderm. 

Filler indsprøjtes i små mængder i vævet for at skabe fylde. Fillers kan give en midlertidig, længerevarende eller permanent fylde afhængigt af, hvilket produkt der bliver anvendt. Hos de kosmetiske klinikker er de ikke permamente fillers de mest udbredte.  

Må kun udføres af en autoriseret sundhedsperson på en klinik med tilknyttet læge. 

Læs meget mere om Fillers samt hvad de egner sig særligt til her  

CO2-laserbehandling retter et meget tyndt strålebundt af energirigt lys mod det væv, der skal behandles. Det er en teknik der ved hjælp af en scanner der styrer laserstrålen, kan ramme meget præcist og derved kun behandle det ønskede problemramte område. 

Anvendes til at; 

 • Reducere moderate til svære rynker 
 • Forbedre alderspletter og solskadet hud 
 • Reducere fine rynker  
 • Opstramme slap hud omkring øjnene 
 • Reducere ar efter akne  


Fraktioneret CO2-laser anvendes oftest i ansigtet, men kan også anvendes på hals, brystkasse og hænder.
 

Læs mere om laser til hudforbedring her 

Full Face betyder en kombination af kosmetiske behandlingsmuligheder herunder botox, filler og laser.

Glykolsyre (AHA)er den mindste af frugtsyrefamilien og Alpha Hydroxy Acids (AHA’ere). 

Den benyttes i de nogle af de mest populære kemiske peelinger og betegnes som milde og overfladiske. Glykolsyre peelinger egner sig til at; 

 • reducere pigmenter og urenheder 
 • forbedre hudteksturen 
 • reducere fine linjer 

 

Læs mere om ansigtsbehandlinger med Glykolsyre her

HIFU er en forkortelse for: ”Høj Intensitet Fokuseret Ultralyd” eller på engelsk ”High Intensity Focused Ultrasound”. Teknikken anvendes ved kosmetiske behandlinger, hvor ultralydsenergien stimulerer kollagendannelsen i huden og dermed strammer den op. 

HIFU behandlingen benyttes bl.a. til følgende;  

 • Reducere fine linjer og rynker 
 • Opstramme slap hud 
 • Reducere rander under øjnene 
 • Mindske store porer 
 • Reducere dobbelthage 
 • Skulpturere ansigt 
 • Opstramme skeden 

 

HIFU er endnu ikke godkendt af FDA til brug i ansigtet. FDA er den ledende sikkerhedsstandard for godkendelse af medicinske behandlinger.

Men HIFU har længe været godkendt til behandling af f.eks. prostatakræft, hvor fokuseret ultralydsenergi via varme slår kræftceller ihjel. 

Ultherapy er en lignende teknik og er FDA godkendt. 

Læs mere om Laserbehandlinger for hudforbedring her

Når kvinder udvikler behåring på områder hvor det ikke er normen, kaldes det hirsutisme. I ansigtet gælder det f.eks. behåring på kinder, overlæbe og hage (skægvækst). På kroppen kan der være hårvækst mellem brysterne, nederst på maven og på ryggen. 

Hyaluronsyre lyder måske skræmmende, men videnskaben viser, at den er fantastisk i hudpleje.

Hyaluronsyre er en gel-lignende substans, som har en unik evne til at holde på fugt. Vores kroppe producerer det også selv for at holde huden smidig. Det findes også i vores øjne, led og bindevæv.

Hyaluronsyren er også hovedingrediensen i vævsfylder/ fillers. 

Nivea har lavet en fremragende beskrivelse af hyaloronsyre og dens egenskaber i denne artikel 

Hormonelle ubalancer, genetik, solskoldning, bivirkning af medicin, akne m.v. kan bidrage til at huden kan få en overdreven melaninproduktion, som kan føre til farveforandringer (Hyperpigmentering). Disse pigmentforandringer skyldes en overproduktion af pigmentet melanin i huden, som danner mørke pigmentpletter. De mørke pigmentpletter ses ofte i ansigtet, på hænder, skuldre eller brystet og kan være kosmetisk generende. 

Hyaluronidase er et enzym, der ved injicering kan opløse hyaluronsyre. Det benyttes hvis en behandling med filler skal forbedres eller udbedre et uønsket resultat. 

Hyalase også kaldet hyaluronidase er et lægemiddel som udelukkende udleveres af lægemiddelstyrelsen. Hyalase er et enzym som bruges til opløsning af hyaluronsyre. Læs mere om emnet her

Der er to typer af hyperhidrose:

Primær hyperhidrose, hvor svedtendens forekommer uden nogen underliggende medicinsk årsag og påvirker særligt kroppens hænder, fødder, armhuler og ansigt.

Sekundær hyperhidrose skyldes typisk en underliggende medicinsk tilstand eller medicin, der påvirker hele kroppen.

Ikke-permanente fillers, også kaldet vævsfyldere, er kunstigt fremstillede geléer af hyaluronsyre. Hyaluronsyre er en stor del af vores bindevæv og findes specielt i huden. Med alderen reduceres mængden af hyaluronsyre og huden bliver slap, taber volumen og der kan dannes rynker og furer.Populære mærker som oftes bruges til skønhedsbehandlinger er Restylane og Juvéderm. Læs om de mest populære skønhedsbehandlinger med fillers her.

Injektion betyder indsprøjtning.  

Kosmetiske præparater, såsom botox og fillers, injiceres i huden for f.eks. at lamme muskel eller skabe fylde/ volumen i et specifikt område. 

Når en behandling er invasiv, betyder det at hudlag brydes. Kirurgiske indgreb og operationer der kræver bedøvelse (anæstesi) er invasive. 

IPL står for Intense Pulsed Light, der på dansk kan oversættes til ‘intenst pulseret lys’. Fælles for laser og IPL er, at der er tale om en lysstråle ladet med energi, som kan passere ned gennem huden.

Lysstrålen er begrænset, så den primært rammer de røde strukturer, det vil sige blodkarrene i huden. Når lyset rammer blodkarrene, overføres energien fra strålerne, så blodkarrene bliver varmet op og ødelagt. Da der er mange blodkar omkring talgkirtlerne, vil der også ske en påvirkning af dem, så de bliver mindre.

Når man taler om laser eller IPL-behandling, betyder det en meget præcis forbrænding af karrene.

Jalupro er en skinbooster som kombinere profhilo og sunekos for at opnå et bedre resultat

Juvederm er ligesom “Restylane” en filler og et fyldstof, som er anvendes til at forme og give fylde i ansigtet. Det er en ikke permanent filler og består af vand og Hyaluronsyre. 

Juvederm er særligt egnet at skabe volumen ved kindben, marionetlinje og læber.

Der findes flere varianter af Juvedérm fillers med hver sin formel og som anvendes til forskellige dele af ansigtet. . Herunder;

 • Volbella
  Volift
 • Voluma
 • Ultra 3 formel

 

Læs mere om behandlinger med fillers her

Karspræninger opstår ved at små blodkar kommer op til det øverste lag af huden. De ses ofte som røde forgreninger i huden og ligner blodårer i forskellige tykkelser. De kan behandles med blandt andet laser eller lys som kan mindske de små blodkar eller helt fjerne dem.

Et keloid er et hævet ar. Det består af kollagen og bindevævsceller  også kaldet fibroblaster. Når du er såret, skynder disse celler til det beskadigede område og begynder at reparere din hud.

En kemisk peeling er en betegnelse for forskellige kemiske opløsninger, der alle kan anvendes til at skabe en naturlig kemisk eksfoliering (afskalning) og fornyelse af huden. Når en kemisk peel smøres på huden, sker der en kontrolleret skade i huden, som stimulerer hudens reparationsproces, der resulterer i dannelsen af nye hudceller/ ny hud. 

Læs mere om Kemisk Peeling her

Kollagen udgør en tredjedel af kroppens proteiner. Kollagen findes i vores hud, knogler, hår og negle. Jo ældre vi bliver jo mindre kollagen producerer kroppen. 

Er en teknik som giver dig mulighed for at forme ansigtstræk.

Kosmetisk konturering er f.eks. at genskabe tabt volumen med filler. Det gælder f.eks. kindben, kæbelinje, hage, næsen m.fl.

Læs mere om hvad filler bruges til her 

Kontraindikationer betyder forsigtighedsregler, hvis du for eksempel har betændelse i det område hvor du ønsker behandlinger, er allergisk/overfølsom overfor stoffer der indgår i de midler som benyttes til handlinger, tager blodtyndende medicin eller er gravid/ammende osv.

Kontraindikation er en tilstand eller faktor, som kan øge risikoen for bivirkninger og komplikationer, ved at anvende et bestemt lægemiddel, eller udføre en medicinsk behandling.

Kleresca er en ikke-invasiv behandling til hudforyngelse. Behandlingen er mild og  skånsom for huden, den benyttes primært til hudbehandling af akne- og rosacea. Behandlingen kan udføres hele året rundt. Teknologien som benyttes under behandlingen bygger på en unik lysteknologi med en særlig bølgelængde og med blåt lys. Der benyttes en gel, som smøres på huden. Når lyset rammer gelen, starter en proces, hvor cellerne stimuleres og fornyelsesprocessen startes.

Laserbehandling er en relativt ny form for kosmetisk behandling. Laser benyttes som er en bestemt type lys benyttes blandt andet til hårfjerning men også til hudforbedring. Læs mere om hårfjerning med laser her.

De fleste opfatter en læbebehandling med læbeforstørrelse. Dette udføres med fillers.

Men når læber behandles med Botox, er formålet at afspænde de muskler, der trækker overlæben nedad og indad.

Et læbeløft egner sig til personer, der har læbefylde/ volumen, men en overlæbe der går ned-eller indad over tid.

Læs mere her.

Det mellemste (andet lag) i huden kaldes Dermis eller læderhuden. Dermis indeholder: 

 • føleorganer 
 • hårfollikler 
 • talg- og svedkirtler 
 • blod- og lymfekar 
 • en lang række celler, der også er vigtige for kroppens immunforsvar. 

 

Det andet hudlag er omgivet af bindevæv (kollagen). Kollagen har betydning for hudens struktur og elasticitet.  Udsætter man det f.eks. for langvarig lyspåvirkning (solbadning og kraftige UV-stråler), eller ryger, nedsættes dannelsen af kollagen. 

Betyder ulv. Når ordet indgår i diagnosen SLE, hentyder det til, at sygdommen kan have et uforudsigeligt og aggressivt forløb, der kan medføre skader i ansigtshuden, der minder om ulvebid. 

Melanin er et kemisk pigment, der findes i de forskellige kropsvæv. Det giver f.eks. huden sin farve. Hovedformålet med melanin er at beskytte kroppen. I huden opsuger melaninet ultraviolet lys, der er den usynlige del af sollyset, der gør os solbrændte og solskoldede, og som kan medføre udvikling af hudkræft.  

Mesoéclat er en kemisk peeling. Den er også kendt som ”The Red-carpet Treatment”,  

En Mesopeel er et godt alternativ til anti-aging og personer som vil mindske rynker uden brug af botox og fillers.  

Mesoéclat anvendes til at; 

 • Mindske linjer og rynker 
 • Kan anvendes til alle hudtyper, også sensitive 
 • Har stærke antioxidante egenskaber, der hjælper med at bekæmpe frie radikaler, der er den største årsag til nedbrydelse af kollagen og elastin. 
 • Fugter huden i dybden 
 • Genopretter hudens glød 
 • Fjerner træthedstegn 
 • Mindsker porerne 

 

Mesoeclat er kraftigere og mere effektiv end de traditionelle frugtsyrebehandlinger, og må kun anvendes af professionel behandler. 

Mesoterapi betragtes som et ikke-kirurgisk alternativ til fedtsugning. Det er en teknik, der bruger injektioner af vitaminer, enzymer, hormoner og planteekstrakter til, at forynge og opstramme huden og fjerne overskydende fedt. 

Mesoterapi anvendes til at: 

 • fjerne fedt i områder som mave, lår, balder, hofter, ben, arme og ansigt 
 • reducere cellulite 
 • reducere rynker og linjer 
 • hudopstramning 
 • rekonturere kroppen 
 • lysne pigmenteret hud 
 • behandle alopeci. (tilstand, der forårsager hårtab) 

En teknik der benyttes til permanent makeup af bryn. Læs mere her

MicroGold er en metode, der arbejder med porerne i din hud på mikroskopisk niveau. Nålene der anvendes er tyndere end et menneskehår. Metoden penetrerer ikke hudens overflade, da der er placeret mikroskopiske kanaler på de hårtynde nåle. Derfor er MicroGold en blid behandling for huden. 

 En behandling med MicroGold benyttes bl.a. til: 

 • Reduktion af porerne 
 • En glattere og blødere hud 
 • Reducering af fine linjer 
 • Forbedringer på synlige overflade-ar fra f.eks. akne 
 • Reduktion af overfladisk pigmentering og solskader 
 • Hårtab 
 • Strækmærker 
 • Appelsinhud 
 • Ujævn hudtekstur 

Mikrosklerosering er en effektiv behandling mod karsprængninger på benene. Der anvendes en meget tynd og kort nål til behandlingen. 

Mælkesyre er en del af familien af frugtsyrer, kendt som Alpha Hydroxy Acids (AHAs). Den minder om glykolsyre, men er en større molekyle, som derfor ikke trænger lige så dybt ind i huden. Den findes naturligt i kroppen og anvendes mange steder i verden i hudpleje. 
 
Mælkesyre virker eksfolierende uden friktion. Det gør den ved at nedbryde og opløse strukturen på døde hudceller uden at medføre sensitiv hud. Mælkesyren lægger sig i de yderste hudlag, hvorfra den løfter og fjerner døde hudceller, så huden virker lysere og mere jævn. Samtidig giver syren fugt til de ydre hudlag. 

Mikrodermabrasion kaldes også for Diamanslibning. Det er en metode hvor “diamanthovedet” nænsomt skrubber det øverste hudlag af, vha. slibehoveder der tilpasset dit specifikke  hudproblem. 

Kommer fra begrebet “Downtime”. Udtrykket benyttes til at definere den periode der går fra du får en kosmetisk behandling, til du er tilbage til normal tilstand. 

Udtrykket “Lunchtime”, anvendes ved behandlinger, hvor du kan fortsætte dine daglige gøremål direkte efter behandlingen. 

Udtrykkes forbindes typisk med Laser og IPL behandlinger.  

Non-ablative Laser eller IPL bryder IKKE din hud på overfladen. Ablative behandlinger gør. 

Når en behandling er Non-Invasiv, betyder det at hudlag IKKE brydes.

Det er typisk kosmetiske indgreb der ikke kræver bedøvelse (anæstesi) og hvor man oftest kan fortsætte sin gøremål efter behandlingen. 

Betyder øvre læderhud

Permanente fillers består af gennemsigtige geleer, som består af vand og polyacrylamid.  Permanente fillers bruges typisk som volumenskabende effekt i forbindelse med dybe, dynamiske rynker, som er rynker der opstår, når ansigtsmusklerne trækker sig sammen. 

Læs mere om behandlinger med ikke permanente fillers her

Photorejuvenation er en Non ablativ laserbehandling. Behandlingen foretages med IPL laser og forbedrer hudkvaliteten, mindsker rødme, hjælper mod pigmentforandringer og virker opstrammende.

Forkortelsen af Permanent MakeUp. Udtryk benyttes oftest til semi-permament tatovering af bryn, læber og eyeliner. Læs mere her

Profhilo er en unik teknologi til reduktion af ”kalkunhud” i ansigtet og på halsen, løs og kreppet hud ved armhulen, hængehud på overarmene og rynker på hænderne. 

Profhilo er ikke-stabiliseret Hyaluronsyre. Injektionsteknikken er selvnivellerende og søger de ujævne områder, som herefter fremstår mere glatte og jævne efter behandlingen.  

Læs mere om Profhilo her

PRF er en hårtabs-behandling, hvor der benyttes blodpladeplasma som et sikkert og relativt billigt alternativ til en hårtransplantation.

De seneste år er PRP kommet på tale, som en eftertragtet kosmetisk behandling i  skønhedsindustrien. Det skyldes blandt andet dens potentiale til at forbedre forskellige æstetiske problemområder – uden brug af kunstigt producerede midler. Læs vores artikel om prp her

Restylane er en yderst veldokumenteret vævsfylder (ikke-permanent filler), som bruges til reduktion af rynker og linjer samt til volumen og konturering.

Restylane består primært af et fyldstoffet Hyaluronsyre, som er et sukkerstof, der faktisk allerede findes i vores krop. Det binder væske og stimulerer kollagenfibrene. 

Anvendes bl.a. til at:

 • reducere nedadvendte mundvige 
 • reducere furen fra næsen til munden 
 • tilføre fugt og fasthed til ansigt, décolleté og hænder med Restylane Skinbooster® 
 • forstørre og/eller forme læber og behandle nedadvendte mundvige 
 • forstørre kinder og/eller kindben og udjævne bump på næsen 
 • reducere rynker og mørke rander under øjnene

 

Læs mere om behandlingsmulighederne med fillers her 

Rosacea er en almindelig hudsygdom, der hyppigt viser sig i 25-30 årsalderen. Det er oftere kvinder end mænd, der lider af det. Man kender ikke årsagen til Rosacea, man ved kun, at der er tale om en kronisk betændelsesreaktion omkring kar og talgkirtler i huden, der giver anledning til en brændende rødme, forstørrede talgkirtler og eventuelt også egentlige akne-lignende elementer.

 “Russian Lips Teknik” også kaldet “Diptin Lips” er en populær og efterspurgt teknik, der benyttes til læbebehandling med ikke-permanente fillers.

Rejuvenation er en mild hudforyngende laserbehandling. Den styrker og stimulerer hudens egne celler og bindevæv, samtidig med at den fjerner små karsprængninger og korrigerer lette ujævnheder i pigmenten. Huden bliver bostet indefra og efter behandlingen vil huden fremstå friskere, glattere og mere jævn i farven. 

Sunekos er en ny type injektionsbehandling, som består af hyaluronsyre. Benyttes til alle hudtyper og på forskellige områder af kroppen. Det er specielt effektivt i vanskelige områder, såsom pande og området omkring øjnene, for at fjerne poser under øjnene og mørke rander.

Læs mere om behandlinger med fillers her

Salicylsyre er en organisk syre med navnet Beta-Hydroxy-acih, forkortet BHA. Salicylsyre fjerner urenheder og efterlader huden smuk og glat

Problemer med impotens, så kan behandling med shockwave forbedre dette.

Skinkó er en opstrammende behandling af huden med injektion. Behandlingen kan opretholde og forbedre cellerne i både overhud og den øvre læderhud. Den benyttes til reducering af mørke rander under øjnene, idet den mindsker den mørke pigmentering i huden og får huden til at fremstå lysere og mere jævn i hudtonen.

Sklerosering er en medicinsk behandling, hvor det medicinske stof Aethoxysklerol sprøjtes ind i hver karsprængning med en fin nål, hvorefter karsprængningen reduceres eller helt forsvinder. Hos Styrelsen for Patientsikkerhed bruger de ordet sclerosering, som er det samme som sklerosering – med K.

Skinbooster er en effektiv behandling, som fugter huden indefra, så man fremstår frisk med en dejlig glød. Behandlingen er god til både mænd og kvinder i alle aldre. Fordi den netop kommer trist og grå hud til livs samt reducerer tørhedsrynker og andre fine linjer.

En tatovering er et permanent billede, mønster eller en tekst, som ved hjælp af farvepigmenter bliver injiceret under hudens overflade med en nål.

TCA står for trichloreddikesyre og benyttes blandt andet til behandling af ar – specielt til akne ar. Behandlinger med TCA må kun udføres af speciallæger.

Tetracyklin er en form for antibiotika. Det anvendes blandt andet til behandling af svære tilfælde af akne og bumser.

Denne tilstand forårsages af udefrakommende faktorer – ikke genetiske. Telogen Effluvium opstår af f.eks. stress eller efter et trauma. En begivenhed der kan påvirke hormonerne og få den normale hårcyclus til at gå i dvale. 

Thermage er en ikke-kirurgisk og godkendt behandling til opstramning af løs hud i ansigtet. Benyttes blandt andet som et naturligt løft af pande og øjenlåg.

Trådløft er en ny behandling som kun må udføres af læger i Danmark. Det er en form for ansigtsløft med tråde, der føres ind i huden og som giver en opstrammende effekt.

Ultherapy er et relativt nyt behandlingskoncept udviklet af det amerikanske firma Ulthera og godkendt af det amerikanske FDA (FDA er den ledende sikkerhedsstandard for godkendelse af medicinske behandlinger).

Behandlingen foregår med et apparat, der laver ultralyd, og derigennem stimulerer huden til at danne ny frisk kollagen og styrke de svage kollagene fibre. Når hudens naturlige kollagenproduktion styrkes, forbedres hudens fastheden og elasticitet over tid.  

Ultherapy er særligt egnet til at forbedre følgende udfordringer;  

 • Fine linjer og rynker 
 • Slap hud 
 • Rander under øjnene 
 • Store porer 
 • Dobbelthage 

 

Læs mere om Ultherapy her

Ultherapy er et relativt nyt behandlingskoncept udviklet af det amerikanske firma Ulthera og godkendt af det amerikanske FDA (FDA er den ledende sikkerhedsstandard for godkendelse af medicinske behandlinger).

Behandlingen foregår med et apparat, der laver ultralyd, og derigennem stimulerer huden til at danne ny frisk kollagen og styrke de svage kollagene fibre. Når hudens naturlige kollagenproduktion styrkes, forbedres hudens fastheden og elasticitet over tid.  

Ultherapy er særligt egnet til at forbedre følgende udfordringer;  

 • Fine linjer og rynker 
 • Slap hud 
 • Rander under øjnene 
 • Store porer 
 • Dobbelthage 

 

Læs mere om Ultherapy her

Vaginal rejuvenation kan afhjælpe symptomer som slaphed og øget følsomhed i underlivet. Har du svært ved at holde på vandet, når du nyser, hopper eller løber, kan behandlingen hjælpe med at styrke og stramme bækkenbundsmusklerne og reducere inkontinens.

Derudover kan behandlingen også hjælpe på tørhed og ubehag i underlivet.

En Vampire Facial er en banebrydende hudforyngelses-behandling, hvor der benyttes blodpladeplasma som har en helende og regenererende effekt på huden.

Vitiligo er en tilstand, der forårsager tab af pigmentering i huden, hvilket resulterer i hvide pletter og plamager. 

Fandt du ikke hvad du søgte?
Prøv en bredere søgning her

Ordbogen

Her finder du en oversættelse af de lægefaglige udtryk, der dækker de mest populære behandlinger i den kosmetiske branche. Der kan nemlig være forskel på de ord, du hører i daglig tale eller på en skønhedsklinik, versus hvad der står, når du slår behandlingerne op.

find kosmetisk klinik kosmetika
find kosmetisk klinik kosmetika

Fra lægelatin til dansk

Hvis du vil undersøge om din kommende behandler må udføre en bestemt kosmetisk behandling på dig, før du møder op på klinikken, skal du slå det op i Autorisationsregisteret.Beskrivelser med lægeterminologi er ikke nemme at forstå.

Det er ikke almen viden at kende til udtryk som “invasive eller ablative” behandlinger, som iøvrigt er betegnelserne for indgreb med kirurgi og brud på øverste hudlag.

Du ved nok heller ikke, at hårfjerning med laser kaldes non-ablativ behandling? 

Men bare rolig. Her er en liste med de mest almindelige behandlinger, og hvad de kaldes hos Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), når du slår den op. 

Gældende for alt indhold på kosmetika.dk    

Husk din sunde fornuft og vær altid (kilde)kritisk

Al information og indhold på kosmetika.dk er skrevet af Kosmetikas ansatte. Vi videreformidler efter bedste evne tekster baseret på beskrivelser, som oprindeligt er skrevet af erfarne, fagkyndige og pålidelige kilder. Idet indhold på Kosmetika ikke er skrevet af læger eller sundhedsfaglige specialister, skal alle oplysningerne udelukkende betragtes som vejledende.

Lister og beskrivelser er ikke udtømmende og hverken kan eller skal erstatte en professionel konsultation eller forundersøgelse forud for en behandling.

 

Hvad vil du oprette?

Tak for din tilmelding. Du er nu med i konkurrencen om en solcreme fra Fillerina
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder og kampagner direkte i din indbakke.