fbpx

Spørgsmål og svar om kemisk peeling

Del via:

spørgsmål og svar

Hvad er en kemisk peeling?

En kemisk peeling er en ikke-kirurgisk ansigtsbehandling, hvor en syreopløsning smøres på huden, bryder bindingerne mellem gamle hudceller. En slags kemisk eksfoliering der fjerner det yderste lag af gammel, død hud og derfor også kaldes et “Skræl”.

Behandlingens effektivitet, afhængigt af styrken. Kemsike behandlinger egner sig især til at reducerer fine linjer, forbedre dannelsen af akne-ar, udbedrer ujævn hudstruktur, reducerer pigmentering og solskader. Det kan også afhjælpe tør hud eller fedtet hud.

Peelinger er opdelt i tre forskellige kategorier: Mild, mellem og dyb peeling.
Ved milde tilfælde af hudskader, aktiv akne eller følsom hud, vil man typisk benytte en mild peeling. Ved svære tilfælde af akne-ar, pigmentering, ujævn hud og dybere rynker vil en behandling med medium styrke anbefales.

Kommer der syre på ansigtet?

Teknisk set, Ja. Men det lyder slemmere end det er. For det meste kosmetik er baseret på kemi og er “kemisk”.

En kemisk peeling er sammensat af en sur opløsning. De syrer, der bruges i hudbehandlinger, er oftest Alfa-Hydroxysyre (AHA) eller Beta-Hydroxysyre (BHA).
AHA’er er vandopløselige syrer udtrukket af sukkerholdige frugter, og BHA’er er olieopløselige syrer fremstillet af barken fra pile- og birketræer.
Den type syre, der bruges i din kemiske peeling, afhænger af den specifikke tilstand, du ønsker at behandle. AHA’ere er f.eks. mest egnet til at behandle tør hud, men BHA’ere er bedst til at afhjælpe fedtet hud med tendens til akne.

Både AHA og BHA syrerne er ingredienser der indgår i de hudplejeprodukter du køber i håndkøb ude i butikkerne. Selvfølgelig i mildere versioner, end dem du bliver behandlet med, af faglært  personale ude på klinikkerne.

Gør en kemisk peeling ondt?

Alle oplever smerte individuelt. Men ved milde- og mellemstærke behandlinger, oplever de fleste kun lidt prikken og kløe mens den kemiske peel er på huden.

Efter behandlingen og afhængigt af hvilken koncentration af syren, der er benyttet til dit specifikke behov, kan du opleve lidt kløe, irritation, stramning, rødme, hævelse og evt. skorpedannelse på de behandlede hudområder i til 3-4 uger.

Ved sart hud eller mellemstærke behandlinger, er der en øget følsomhed for sol, vind og kulde. Husk solcreme med høj SPF. Også om vinteren.

Hvor lang tid tager det huden at hele?

Helingsperioden (restitutionstiden) efter en kemisk peeling varierer afhængigt af behandlingens styrke og derved dybde.
Milde peelinger er normalt 7 dage om at hele. I ugen op til kan du forvente, at huden skaller og fremstår solskoldet. Hos nogle går der en måned, før rødmen er aftaget. De fleste kan dække rødmen med make-up dagen efter behandlingen.

Mellem peelinger tager normalt 7 til 14 dage at hele. Du kan forvente samme symptomer som ved milde peelinger, blot mere rød og mere hævet. Huden er mere udsat i helingsperioden og du skal helst vente med at bruge make-up igen 5 til 7 dage efter behandlingen. Afhængigt af behandlingstypen, vil din behandler rådgive dig ift. hvad du må og ikke må, mens du er i helingsfasen.

Egner alle sig til en kemisk peel?

Er du sund og rask, er svaret som udgangspunkt, ja. Der findes utallige varianter af kemiske peelinger og mange muligheder for at tilpasse behandlingerne til næsten alle hudtyper og behov.
Har du en sart eller mørk hud vil man typisk undgå dybere peelinger.
Har du hudlidelser eller tager medicin, der påvirker din hud, skal du konsultere din læge, såfremt behandlingen kræver at du pauser din medicin, cremer m.fl.
Den eneste person, der kan rådgive dig om, hvilken kemisk peeling eller sur opløsning (syrebehandling), der passer til dig, er din behandler på klinikken. Han eller hun vil undersøge din hud grundigt og diskutere dine muligheder. Sørg derfor altid for at finde en autoriseret og erfaren sundhedsperson til at udføre behandlingen.

Læs mere om hvorvidt du er egnet til en kemisk peel her

Hvilken peeling passer til mig?

For at afgøre, hvilken kemisk peeling der er bedst for dig, skal din kommende behandler vurdere din huds tilstand. De kigger på din hudtype, hvor slem en udfordring der skal behandles og spørger til hvor lang en helingsproces du kan leve med ift. job, gøremål, ferie osv.
Først herefter vurderes det hvilken syre og i hvilken styrke/ dybde, der skal til for at løse din specifikke udfordring samt hvor mange gange den evt. skal gentages. Det varierer fra mild, mellem til dyb peeling.

Visse typer kemisk peeling kan justeres efter behov, mens andre er designet til at målrette specifikke hudsygdomme.

Hvilken kemisk peeling er bedst til akne ar?

En god behandlingstype til akne, er en mild og overfladisk peeling, der består af Glykolsyre eller let TCA-koncentration. Disse syrer er designet til at rense porerne, eksfoliere huden og fjerne døde hudceller fra øverste hudlag. Denne kombination er i stand til at få akneudbrud under kontrol og reducere bumser, hudorme og pletter.

BHA peeling er også et godt valg mod akne, da den afhjælper fedtet hud med tendens til at danne bumser. Hvis huden er følsom, kan behandlingen med BHA danne yderligere rødme og irritation.

Hvilken peeling er bedst til fine linjer og rynker?

Mange af peelingerne egner sig til fine linjer. Dybere rynker kræver dybe peelinger, og det er ikke det vi beskriver her. Men til fine linjer og glød, er kemisk peeling med Retinol meget populær.
Retinol er generelt en populær hudplejeingrediens, da det er en form for A-vitamin, der fremmer udviklingen af nye hudceller. Retinol kan, i koncentreret form, nå dybere lag af huden og derved aktivere fornyet hudcellevækst. Den er også egnet til at genoprette hudens evne til at holde på fugt.

Alternativt er mandelsyre også et almindeligt anti-aging peelingmiddel, da det fremmer ny hudvækst og styrker produktionen af kollagen.

Hvor mange gange skal jeg behandles, for at opnå resultater?

Det kommer an på to ting. Hvor svær din hududfordringer er og hvor dyb en behandling du får.

Milde peelinger, som kun påvirker øverste hudlag, kan gentages med ca. 4 til 6 ugers mellemrum.

Mellem peelinger, som går lidt dybere end det øverste hudlag, kan gentages med nogle måneders mellemrum. Styrken på mellemstærke behandlinger varierer afhængigt af syren og ligeledes gør behandlingsfrekvensen. Behandleren vil vide det og vejlede dig herefter.

Dybe peelinger må udelukkende udføres af specialister og plastikkirurger. De påvirker både øverste og mellemste hudlag (læderhud) og må kun udføres én gang i livet.

Hvilken peeling egner sig til pigmentfejl (pigmentering)?

Cosmelan Peeling er særligt designet til at reducere mørke mærker fra akne, akne ar, Melamin og udbredt hyperpigmentering. Sidstnævnte er pletter der er mørkere end resten af huden.

Cosmelan peelingen kan bruges til alle hudtyper og hudtoner.

Behandlingen er to-delt. Den første del (Cosmelan-1) foregår på klinikken. Her smøres den første maske på, som skal blive siddende i 8 timer før den skylles af.
Resten af behandlingen (Cosmelan-2), er hjemmebehandling, hvor man efter nøje instrukser, fortsætter behandlingen med de midler man har fået udleveret af klinikken.

Hjemmebehandlingen foregår i en periode på ca. 3 mdr. efter den første behandling på klinikken.

Man er stadig tilknyttet klinikken og skal til løbende kontrol, hvor de vurdere om alt er som skal være.

Man skal undgå soleksponering og bruge solcreme med højeste SPF.

Cosmelan-peelingen indeholder Kojinsyre, Azelainsyre, Arbutin, Fytinsyre og Ascorbinsyre. De er alle syrer, der har til formål at hæmme produktionen af mørke pletter (Melanin).

Skal klinikken være registreret for at udføre peelinger?

De milde og overfladiske peelinger, må udføres af kosmetologer. De kræver IKKE autorisation hos Styrelsen for Patientsikkerhed at udføre.

Behandlinger hvor der anvendes syrer med en PH-værdi under 3, må kun udføres af autoriserede behandlere.

Det er typisk kosmetiske sygeplejersker eller anden kvalificeret medhjælp, hvor der er en læge tilknyttet klinikken.

De helt dybe peelinger med Fenol og TCA Peeling MÅ KUN udføres af speciallæger og plastikkirurger.

 

I Danmark skal man være 18 år gammel før man må behandles med en kemisk peeling.

Find behandlingen her

Kosmetisk Klinik Tenna Plesner

8722 Hedensted

5.0/5

5.0

Lovligt registreret hos Styrelsen
Kosmetisk Klinik

Plus profil

Made By HG Aesthetics

1634 København

5.0/5

5.0

Kosmetisk Klinik

Plus profil

Normetica Frederiksberg

1634 København

0/5

0

logo normetica
Kosmetisk Klinik

Plus profil

Peter Toquer Jessen – Speciallæge

1203 København

5.0/5

5.0

peter toquer logo
Kosmetisk Klinik

Plus profil

Kosmetisk Skincare

5700 Svendborg

5.0/5

5.0

Lovligt registreret hos Styrelsen
Kosmetisk Klinik

Plus profil

MÖ Scandinavia Aarhus

8000 Aarhus

5.0/5

5.0

mö logo
Kosmetisk Klinik

Plus profil

Flere Relaterede Artikler

Gældende for alt indhold på kosmetika.dk    

Husk din sunde fornuft og vær altid (kilde)kritisk

Al information og indhold på kosmetika.dk er skrevet af Kosmetikas ansatte. Vi videreformidler efter bedste evne tekster baseret på beskrivelser, som oprindeligt er skrevet af erfarne, fagkyndige og pålidelige kilder. Idet indhold på Kosmetika ikke er skrevet af læger eller sundhedsfaglige specialister, skal alle oplysningerne udelukkende betragtes som vejledende.

Lister og beskrivelser er ikke udtømmende og hverken kan eller skal erstatte en professionel konsultation eller forundersøgelse forud for en behandling.

 

Hvad vil du oprette?

Tak for din tilmelding. Du er nu med i konkurrencen om en solcreme fra Fillerina
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder og kampagner direkte i din indbakke.